rustykalna tarta z truskawkami

Rustykalna tarta z truskawkami.

by Anna
0 comment

Dziś jest cudowny, leniwy dzień. Czerwcowa niedziela pachnie truskawkami, rosołem z lubczykiem i młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Na deser – rustykalna tarta z truskawkami. Jest banalnie prosta w wykonaniu, a smakuje wybornie. Słodko-kwaśne truskawki i maślany smak ciasta tworzą duet idealny. Zapraszam Cię na deser o smaku czerwca. Spróbujesz?

Rustykalna tarta z truskawkami – przepis.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • kostka zimnego, twardego masła (200 g);
  • mały kubek jogurtu naturalnego (mój miał 140 g);
  • 6 łyżek brązowego cukru (możesz go zastąpić zwykłym cukrem, cukrem pudrem lub ksylitolem);
  • szczypta soli;
  • około 1 kg truskawek;
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej;
  • odrobina chęci.

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne, twarde masło, cukier i jogurt naturalny. Teraz zagniatamy szybko ciasto. Zasada jest prosta – im krócej, tym lepiej. Kruche ciasto nie znosi być długo gniecione, ponieważ robi się twarde.

Ciasto kładziemy na papier do pieczenia, później będzie łatwiej przełożyć je prosto na blachę.

Ciasto rozwałkowujemy. Byle jak, nie potrzebujemy idealnie równych brzegów.

Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekrawamy na połówki. Tak przygotowane owoce mieszamy z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej i przekładamy je na środek rozwałkowanego ciasta. Układamy z nich taki kopczyk i przykrywamy ciastem (robimy taką jakby falbankę z ciasta).

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (góra – dół, bez termoobiegu) i pieczemy 45 – 50 minut.

Gotowe 🙂 Polecam jeść prosto po wyjęciu z piekarnika popijając zimnym mlekiem.

Pasują do niego lody lub każdy inny smakołyk. Chociaż jest tak smaczne, że nie potrzebuje ulepszaczy.

Smacznego!

Życzę Ci pięknego dnia, Ania.

Udostępnij
0 comment
5

You may also like

Leave a Comment