Migdalove – świąteczne ciasto z nutą pomarańczy

Migdalove – świąteczne ciasto z nutą pomarańczy

by Anna
0 comment

Wielki Piątek to dobry moment na przygotowanie wielkanocnych wypieków. Jeżeli nie masz jeszcze pomysłu na świąteczne ciasto, to może skusisz się na Migdalove – świąteczne ciasto z nutą pomarańczy.

                Migdalove to ciasto z serii bardzo proste i smaczne. Jego przygotowanie jest banalnie łatwe i szybkie, a efekt smakowy piorunujący! Jeżeli lubisz migdały – będziesz zachwycona. Wilgotne, delikatne, a na dodatek błyskawiczne.

Nie pamiętam już, skąd pochodzi przepis na to cudo. Wpisałam go kiedyś do swojego zeszytu pod nazwą migdałowiec.

                Ostrzegam! Na jednym kawałku się nie skończy. U nas na pewno do Wielkanocy zniknie. Niebo w … buziuni 😉

Przepis na Migdalove

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g płatków migdałowych
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 250 g masła
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mąki
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • aromat migdałowy lub pomarańczowy (opcjonalnie)

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 g płatków migdałowych

Wykonanie:

Migdały rozdrobnij w melakserze, moździerzu lub posiekaj drobno. Masło utrzyj z cukrem na jednolitą masę, następnie cały czas ucierając, dodaj jajka, proszek do pieczenia oraz mąkę, migdały i skórkę z pomarańczy. Ucieraj do momentu, aż masa będzie już jednolita i sprężysta.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 (góra – dół) lub 170 (termoobieg).

Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 20 -25 cm. Wysmaruj ją tłuszczem i oprósz bułką tartą lub po prostu użyj papieru do pieczenia. Wylej do niej ciasto.

Ciasto piecz około 50 – 60 minut.

Polewa

Migdały wrzuć na suchą (!) patelnię i praż do momentu aż się zarumienią. Przypilnuj je, chwila nieuwagi i mogą się spalić.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę i wymieszaj.

Gdy ciasto ostygnie, oblej je czekoladową polewą i udekoruj migdałami.

Propozycja podania: ciasto doskonale smakuje z konfiturą z wiśni/pomarańczy lub z lodami.

Smacznego!

Jeżeli masz ochotę na Migdalove:

  • Zostaw ślad w komentarzu lub kliknij serduszko.
  • Udostępnij ten wpis. Być może uważasz, że warto żeby inni też mieli okazję go przeczytać.
  • Zerknij na moje inne wpisy. Jest ich niewiele, dopiero zaczynam. Jednak może coś Cię zainteresuje.
  • Będzie mi niezmiernie miło spotkać Cię na Instagramie i Facebooku.
  • Zapisz się na Newsletter – dzięki temu pozostaniemy w kontakcie.

Ukłony, podskoki, uściski, Ania z dziewczynkami

Udostępnij
0 comment
7

You may also like

Leave a Comment