owsianka

Owsianka – kochasz albo nienawidzisz!

by Anna
2 komentarze


W ostatnim czasie owsianka przeżywa prawdziwy renesans. Przestała kojarzyć się z szarą papką o wątpliwej konsystencji, która była traumą w dzieciństwie niejednego z nas. Okazuje się, że to proste danie śniadaniowe wyszło poza schemat. Owsianka jest smaczna, zdrowa i kolorowa. Przygotowując ją możemy obudzić w sobie pokłady kreatywności i dać się ponieść wyobraźni: na słodko, wytrawna, fit, vege, dla sportowca, do szkoły, do pracy, na śniadanie, obiad i kolację. Czego dusza zapragnie. Jedna owsianka a tyle możliwości. A Ty? Kochasz czy nienawidzisz?

Od czego zacząć?                      

                Ilu miłośników owsianki – tyle upodobań i sposobów jej przyrządzenia. Jeżeli do tej pory tego nie wiesz – przekonaj się, że owsianka nie musi być nudna! Na początek kwestia wyboru bazy do przygotowania owsianki: rodzaj płatków oraz „płynu” w jakim je rozmiękczymy.

Płatki owsiane:

  • górskie
  • zwykłe
  • błyskawiczne

Zasada jest prosta – im są grubsze, tym lepsze! Dlatego wybieramy płatki owsiane górskie lub zwykłe. Błyskawiczne są bardzo rozdrobnione, a co za tym idzie mają wyższy indeks glikemiczny i są mało sycące.

Woda czy mleko? Możliwości jest zdecydowanie więcej:

  • woda
  • mleko krowie (sprawdź czy je tolerujesz? Wzdęty brzuch itp.)
  • mleko roślinne (polecam mleko owsiane i migdałowe)
  • jogurt
  • kefir
  • sok owocowy

Co dalej?

                Przygotowując owsiankę pamiętaj o jednej, prostej rzeczy. Płatki owsiane muszą być ugotowane lub namoczone. Dlaczego? Ze względu na zawartość skrobi – nasz układ pokarmowy nie poradzi sobie z trawieniem surowych płatków owsianych. Ponadto owies zawiera fityniany, które hamują wchłanianie przez twój organizm: wapnia, cynku i żelaza.

                Owsianka ma być źródłem pożywnych wartości, dlatego należy pamiętać o tej prostej zasadzie. Doskonałą opcją jest tzw. Owsianka nocna. Nic prostszego! Płatki owsiane zalewamy mlekiem lub jogurtem, zamykamy w szczelnym opakowaniu (słoik, pojemnik do przechowywania żywności) i wkładamy na noc do lodówki. Rano, do tak przygotowanej bazy dokładamy dodatki i gotowe!

Nocna owsianka – baza (przepis)

  • jogurt naturalny – kubek 180 g – 200 g
  • płatki owsiane – 2-3 łyżki (wedle uznania)
  • nasiona chia – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • siemię lniane – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • miód – 1 łyżka (miód można zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy)

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wkładamy na noc do lodówki. Rano dorzucimy dodatki. Wedle smaku i uznania!

5 owsiankowych inspiracji:

1.     Owsianka smak lata

  • Baza owsianki.
  • Owoce: truskawki, kiwi, brzoskwinie.
  • Wiórki kokosowe.

2.     Owsianka  o smaku szarlotki

  • Baza owsianki.
  • Jabłko.
  • Orzechy włoskie.
  • Rodzynki.
  • Cynamon.

3.     Owsianka bananowo-borówkowa

  • Baza owsianki.
  • Banan.
  • Borówki.
  • Żurawina.

4.     Owsianka migdałowo-wiśniowa

  • Baza owsianki.
  • Konfitura wiśniowa.
  • Migdały.
  • Wiórki kokosowe.

5.     Owsianka wiosenna

  • Baza owsianki.
  • Rzodkiewka.
  • Ogórek zielony.
  • Papryka.
  • Szczypiorek.

Owsianka nie musi być banalna!

                Moje 5 pomysłów to tylko kropla w owsiankowym morzu. Każdy lubi inne smaki i połączenia. Mamy tyle możliwości zmiany smaku owsianki dodatkami, że jedzona codziennie nie ma prawa się znudzić.

                Chyba już wiesz, co zjesz jutro na śniadanie? Życzę Ci smacznej, zdrowej i kolorowej owsianki! Serdeczności, Ania.

Jeżeli masz ochotę:

Udostępnij
2 komentarze
16

You may also like

2 komentarze

Karolina 15 kwietnia, 2019 - 4:44 pm

Czyta się idealnie!

Reply
Anna 16 kwietnia, 2019 - 7:03 am

A smakuje jeszcze lepiej! Bardzo mi miło. Dziękuję 🙂

Reply

Leave a Comment