W ostatnim czasie owsianka przeżywa prawdziwy renesans. Przestała kojarzyć się z szarą papką o wątpliwej konsystencji, która była traumą w dzieciństwie niejednego z nas. Okazuje się, że to proste danie śniadaniowe wyszło poza schemat. Owsianka jest smaczna, zdrowa i kolorowa. Przygotowując ją możemy obudzić w sobie pokłady kreatywności i dać się ponieść wyobraźni: na słodko, wytrawna, fit, vege, dla sportowca, do szkoły, do pracy, na śniadanie, obiad i kolację. Czego dusza zapragnie. Jedna owsianka a tyle możliwości. A Ty? Kochasz czy nienawidzisz?
Od czego zacząć?
Ilu miłośników owsianki – tyle upodobań i sposobów jej przyrządzenia. Jeżeli do tej pory tego nie wiesz – przekonaj się, że owsianka nie musi być nudna! Na początek kwestia wyboru bazy do przygotowania owsianki: rodzaj płatków oraz „płynu” w jakim je rozmiękczymy.
Płatki owsiane:
- górskie
- zwykłe
- błyskawiczne
Zasada jest prosta – im są grubsze, tym lepsze! Dlatego wybieramy płatki owsiane górskie lub zwykłe. Błyskawiczne są bardzo rozdrobnione, a co za tym idzie mają wyższy indeks glikemiczny i są mało sycące.
Woda czy mleko? Możliwości jest zdecydowanie więcej:
- woda
- mleko krowie (sprawdź czy je tolerujesz? Wzdęty brzuch itp.)
- mleko roślinne (polecam mleko owsiane i migdałowe)
- jogurt
- kefir
- sok owocowy
Co dalej?
Przygotowując owsiankę pamiętaj o jednej, prostej rzeczy. Płatki owsiane muszą być ugotowane lub namoczone. Dlaczego? Ze względu na zawartość skrobi – nasz układ pokarmowy nie poradzi sobie z trawieniem surowych płatków owsianych. Ponadto owies zawiera fityniany, które hamują wchłanianie przez twój organizm: wapnia, cynku i żelaza.
Owsianka ma być źródłem pożywnych wartości, dlatego należy pamiętać o tej prostej zasadzie. Doskonałą opcją jest tzw. Owsianka nocna. Nic prostszego! Płatki owsiane zalewamy mlekiem lub jogurtem, zamykamy w szczelnym opakowaniu (słoik, pojemnik do przechowywania żywności) i wkładamy na noc do lodówki. Rano, do tak przygotowanej bazy dokładamy dodatki i gotowe!
Nocna owsianka – baza (przepis)
- jogurt naturalny – kubek 180 g – 200 g
- płatki owsiane – 2-3 łyżki (wedle uznania)
- nasiona chia – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- siemię lniane – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- miód – 1 łyżka (miód można zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy)
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wkładamy na noc do lodówki. Rano dorzucimy dodatki. Wedle smaku i uznania!
5 owsiankowych inspiracji:
1. Owsianka smak lata
- Baza owsianki.
- Owoce: truskawki, kiwi, brzoskwinie.
- Wiórki kokosowe.
2. Owsianka o smaku szarlotki
- Baza owsianki.
- Jabłko.
- Orzechy włoskie.
- Rodzynki.
- Cynamon.
3. Owsianka bananowo-borówkowa
- Baza owsianki.
- Banan.
- Borówki.
- Żurawina.
4. Owsianka migdałowo-wiśniowa
- Baza owsianki.
- Konfitura wiśniowa.
- Migdały.
- Wiórki kokosowe.
5. Owsianka wiosenna
- Baza owsianki.
- Rzodkiewka.
- Ogórek zielony.
- Papryka.
- Szczypiorek.
Owsianka nie musi być banalna!
Moje 5 pomysłów to tylko kropla w owsiankowym morzu. Każdy lubi inne smaki i połączenia. Mamy tyle możliwości zmiany smaku owsianki dodatkami, że jedzona codziennie nie ma prawa się znudzić.
Chyba już wiesz, co zjesz jutro na śniadanie? Życzę Ci smacznej, zdrowej i kolorowej owsianki! Serdeczności, Ania.
Jeżeli masz ochotę:
- Zostaw ślad w komentarzu lub kliknij serduszko.
- Udostępnij ten wpis. Być może uważasz, że warto żeby inni też mieli okazję go przeczytać.
- Zerknij na moje inne wpisy. Jest ich niewiele, dopiero zaczynam. Jednak może coś Cię zainteresuje. Może inna śniadaniowa propozycja? https://kadryzkalendarza.pl/pomysl-na-niebanalne-sniadanie/
- Będzie mi niezmiernie miło spotkać Cię na Instagramie https://www.instagram.com/kadryzkalendarza/ i Facebooku.
2 komentarze
Czyta się idealnie!
A smakuje jeszcze lepiej! Bardzo mi miło. Dziękuję 🙂